16 Tem 2007

Nedir Bu Ajax?

Bu yazımda eski adı Atlas yeni adı ajax olan yapının temellerinden biraz bahsetmek istiyorum.Bilindiği üzere win formlarla web formların en önemli farkı web formların her işlemden sonra sayfayı yenileyip kullanıcıyı, sayfa tekrar yüklene kadar bekletmesiydi. Çünkü Ajax öncesi kullanılan http request nesnesi komutu alıyor komutla beraber tüm sayfayı sunucuya gönderiyor, sunucu kodu işliyor ve tüm sayfayı tekrar kullanıcıya gösteriyordu.Bu da hem sunucuyu yoruyordu hem de kullanıcıyı bekletiyordu.
İşte Ajax bu duruma son veren yapıdır. öncelikle http://ajax.asp.net/default.aspx?tabid=47 adresinden ajax extension indirip bilgisayarımıza kuruyoruz.
Daha sonra visual studiodan new web site dediğimizde karşımıza ajax enabled web site sekmesi eklenmiş olarak seçenekler geliyor.Bu sekmeyi seçip ok dediğimizde ajax sitemizi yapmaya hazırız.
Toolbox da ajax toollarını farkedeceksiniz.Burada önemli nokta post back olmasını istemediğimiz yerleri ajax update panel sürükleyip sayfamıza onun içine koymaktır.Örnek olarak sayfamıza bir adet ajax update panel ekleyelim.Panelin içine ve dışına birer tane label ve button ekleyelim.Sonra button lara basıldığında yanındaki label a bir şeyler yazması için gereken kodları yazalım ve uygulamamızı çalıştırıp butonlara sırayla basalım.
Update panelin içindeki button a bastığımızda labelin text i hemen değişirken dışarıdaki buttona bastığımızda labelin sayfa yenilenerek değiştiğini göreceksiniz.(Label da hafif bi yanıp sönme olur.)
İşte ajax ın temel mantığı budur.Size kalan toolları deneyerek kendinizi geliştirmek.
Hepinize kolay gelsin...

Hiç yorum yok: