21 Eyl 2008

.net 3.5 ve Visual Studio 2008 ile Gelen Yenilikler

.net 3.5 ve Visual Studio 2008 ile gelen yenilikleri şu şekilde sıralayabiliriz.
ASP.NET AJAX Entegrasyonu
ASP.NET AJAX, ASP.NET ortaminda hizli ve kolay bir sekilde AJAX uygulamalari gelistirmemizi saglayan ücretsiz bir AJAX framework’üdür. ASP.NET 2.0’in ardindan duyrulan ve bu yilin basinda resmi sürümü çikarilan AJAX Extension’lari ASP.NET 3.5 ile mimariyle bütünlesik sekilde geliyor. Visual Studio 2008’de açilan ASP.NET 3.5 web uygulamasinda AJAX Extension kontrollerini kullanarak hizli sekilde AJAX uygulamalari gelistirebiliyoruz. Bu sürümü ile birlikte bazi eksiklikler ve sorunlar giderilerek artik ASP.NET AJAX’in sunucu kontrolleriyle tam uyumlu sekilde çalismasi da saglaniyor. Visual Studio 2008 ile birlikte Control Toolkit’te yer alan kontrollerin varolan sunucu kontrollerine çok kolay sekilde entegre edilebilmesi de isimizi kolaylastiracak bir yenilik olarak göze çarpiyor.

LINQ (Language Integrated Query)
.NET Framewrok 3.5 ile birlikte artik web uygulamalarinda da Linq hayatimiza girecek. Linq dil ile bütünlesik olarak sorgulamalar yapmamizi saglayan bir query seklidir diyebilirim. Veritabaninda SQL query’leri kullanarak nasil sorgulamalar yapiyor ve sorgu sonucunu elde edebiliyorsak, artik C# veya VB.NET gibi bir dil ile de uygulama içerisindeki bir nesnenin içerigi ile ilgili SQL sorgu cümlelerine benzer sekilde sorgulamalar gerçeklestirebilecegiz. ASP.NET 3.5 ile gelen kontrollerden biri olan LinqDataSource kontrolü de bu tip sorgulamalarin sonucunu bir veri kontrolüne (GridView, DataList gibi) baglayabilmemizi sagliyor.

ListView ve DataPager Kontrolleri
LinqDataSource kontrolü disinda ListView ve DataPager adinda iki yeni kontrol daha geliyor. ListView veri ekleme, güncelleme, silme, sayfalama gibi islemleri yapabilen ve GridView kontrolüne oldukça benzer bir kontrol. GridView’daki en büyük sikintilarimizdan biri görüntülenecek olan verilerin HTML arayüzlerini tasarlamakta karsilastigimiz sorunlardi. ListView kontrolü ise yapisindaki template’ler araciligiyla verilerin görüntülenecegi arayüzün HTML kodlarini diledigimiz gibi olusturabilmemizi sagliyor. DataPager kontrolü ise ListView ile yapilan islemlerde kayitlarin esnek sekilde sayfalandirilmasi isleminde kullaniliyor. Bu kontrolün yaptigin temel islemin sayfalama kisminin ne sekilde görüntülenecegi ve çalisagini belirlemek oldugunu söyleyebilirim. Örnegin sayfa numaralarinin görüntülenecegi kisma bir TextBox kontrolü ekleyip yazilan numaradaki sayfaya gidilmesi islemini DataPager kontrolü ile oldukça kolay sekilde gerçeklestirebiliyoruz.

Web Servislerinde WCF Destegi
Web servisleri artik .NET Framework 3.0 ile gelen WCF (Windows Communication Foundation) destegi ile gelistirilebiliyor. JSON kullanilan AJAX uygulamalarinda ve RSS kaynaklarindan veri saglanmasi gibi islemler artik WCF ile daha da kolay sekilde gerçeklestirilebilecek.


NET3.5 çekirdeginde hangi dillerin ve yapilarin yer aldigina göz attiktan sonra, bu yazimizda deginmeyi amaçladigimiz .NET3.5 WPF ’e ne tür yenilikler getirdi olacaktir.

Windows Presentation Foundation(WPF) aramiza 2005 yilinin son çeyreginde Avalon kod adi ile merhaba demisti. Kendisi . ile birlikte gelen yenilikler ile adindan çokça söz ettirecege benziyordu. Öylede oldu. Peki, ilk çiktigi zamanlarda ne gibi yenilikler getiriyordu. Ilk olarak gelistirme asamasinda bizlere XML ’den türemis olan XAML(Zammel) ile merhaba diyordu. XAML yardimi ile artik standartlasti dedigimizi Windows Formlar büyüleyici bir görünüme kavusmus oldular. Resim, animasyon gibi verilerimizi alternatif programlar(Expression Studio ailesi) yardimi ile XAML kodlarini alarak uygulamamiza ekleyebiliyorduk. Bunun bizlere kazanci tasarimci – gelistirici uyumunu en üst düzeye çikarmakla birlikte tamamen sayisal kodlar yardimi ile verilerimizi uygulamamiza ekledigimiz için hem uygulamanin boyutu hem de performansi en uygun denilebilecek seviyeye yaklasmis oluyordu.

2006 yilinin ortalarinda ise .NET3.0 ile birlikte Avalon kod adi Windows Presentation Foundation ile gerçek ismine kavusuyordu. Bu sefer getirdigi yenilikler, masaüstü uygulamalarinda Browser tarzi uygulamalar sunarak web ile tam uyum içinde çalisan yazilimlar gelistirmemize olanak taniyordu. Bunlari yaparken de XAML ile birlikte C# ‘in uyumlu çalismasi gelistiricileri kendisine çekmeye basliyordu.

2007 yilinin son çeyreginden ise Visual Studio 2008 ile .NET Framework 3.5 ‘in içerisinde yer alarak kendisini yenilemis olarak aramiza daha da kuvvetli bir biçimde yer almis oluyordu. Kod yazimi biraz daha kolaylastirilmasi gibi özellikleri, web servisleri ile karsilasilan sorunlarin çözümü gibi yenilikler ile kendini daha kuvvetlendirmis olarak gelistiricilere kendisini sunuyor.

Simdi . ayrintili bir biçimde WPF ’in .NET Framework 3.5 ile ne tür yeniliklere sahip olduguna deginecegiz.

3.0 sürümü ile Uyumu

.NET3.0 ile hazirlanmis olan uygulamalar .NET3.5 ile çalistirilmak istendiginde yeni sürüme güncelleme yapilarak sorunsuz bir biçimde çalistirilmasi saglanmistir.

.NET3.5 sürümü ile gelistirilmis uygulamalar .NET3.0 ile gelistirilmek istendiginde XAML ’de yeni nesil XML kütüphanesi yok ise sorunsuz bir biçimde çalismaktadir.Bu yeni nesil XML kütüphanesi: http://schemas.microsoft.com/netfx/2007/xaml/presentation dir. Bu kütüphaneyi .NET3.0 sürümü ile çalistirmak istiyorsak 2006 sürümünü seçmemiz gerekmektedir. Bu sürümü nasil seçecegimizin ekran görüntüsüne alttaki resimden ulasabilirsiniz.



NET3.0 sürümünden .NET3.5 sürümüne geçiste bir güncellemenin oldugunu belirtmistik. Bu gelistirme esnasinda uygulanan mimariyi asagida bilgilendirme için verecegiz. Vermis oldugumuz bu mimari .NET1.1 sürümünden bu yana kullanildigindan ötürü bu sürümün mimarisini verirsek mantiken herhangi bir sorun ile karsilasmayiz.



Yukarida görmüs oldugunuz mimari farkli .NET sürümlerinde gelistirilmis olan uygulamalarda güncelleme sirasinda uygulanan mantiktir.
P.s. Beğendiğim bir makaleden alıntıdır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Kaynağı internette değil sanırım...
O yüzden ben de sana link gönderdim
teşekkürler....